woensdag 3 april 2013

Fusie provincies tot vijf landsdelen of superprovincies

De regering is van plan om de huidige twaalf Nederlandse provincies op te heffen en ze voor 2025 te vervangen door 5 landsdelen, die ook wel aangeduid worden als superprovincies.

Volgens het kabinet zijn vijf grote provincies doelmatiger dan de 12 provincies waaruit Nederland nu bestaat, en dit levert geld op.

Noordvleugelprovincie
De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht zijn als eerste aan de beurt om een landsdeel te worden. Deze drie provincies moeten de Noordvleugelprovincie gaan vormen.

De regering wil deze fusie voltooien voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2015.

Andere fusies provincies
Naast Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden mogelijk Zeeland, Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant samengevoegd tot landsdeel.

De derde superprovincie moet gaan bestaan uit Limburg en het oosten van Noord-Brabant.

Het vierde landsdeel wordt gevormd door Gelderland en Overijssel en het vijfde zou moeten bestaan uit de fusie van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Momenteel bestaan er alleen nog concrete plannen voor de vorming van de Noordvleugelprovincie.

Niet enthousiast
Provincies, een aantal gemeenten en bewoners van de provincies hebben de afgelopen tijd kenbaar gemaakt niet enthousiast te zijn over het plan van de regering om hun provincies om te vormen tot 5 landsdelen.

Provincies denken dat de fusies leiden tot een slechter bestuur en dat de afstand tussen burgers en gemeenten groeit. Ook denken ze dat het niet goedkoper uitpakt.

Achtergrond ontstaan provincies
De zeven gewesten Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Groningen en Friesland tekenden in 1579 de Unie van Utrecht, waarmee de Republiek der Verenigde Nederlanden een feit is.

Op het Congres van Wenen in 1814-1815 wordt besloten de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden samen te voegen. Daarmee ontstaat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en komen Noord-Brabant en Drenthe er als gebieden bij.

Belgiƫ komt in 1830 in opstand tegen koning Willem I en maakt zich los van Nederland als onafhankelijk koninkrijk.

In 1839 splits Luxemburg, dat bij Nederland hoorde, zich op in een Nederlands en een Belgisch deel. Nederland krijgt als compensatie de provincie Limburg toegewezen.

De provincie Holland gaat in 1840 als Zuid-Holland en Noord-Holland verder.

In 1986 werd Flevoland de twaalfde provincie van Nederland.